se  us 

Forum

Välkommen gäst Sök | Aktiva konversationer | Logga in | Registrera dig

Avstängd som volontär/läxhjälpare vid Mattecentrum i Lund [Options]
Mikael
#1 Postad : den 18 oktober 2012 18:47:24
Rank: Member

Grupper: Member

Registrerade sig: 2009-12-06
Meddelanden: 56

Jag har tyvärr blivit avstängd som volontär/läxhjälpare vid Mattecentrum i Lund. Så här förklarade jag det för de andra volontärerna.

Hej Volontärer på Mattecentrum i Lund, 
jag skrev följande två kommentarer på den slutna Facebook-gruppen för enbart volontärer på Mattecentrum i Lund samt skickade utdrag av citaten till Mattecentrum centralt. Jag fick igår ett e-brev från Sara Cedell om att jag var avstängd som volontär och samtidigt tog Johan Wendt (ordf) bort mig som vän på Facebook. Det är dock Martin Aalto [projektledare vid Mattecentrum i Lund] som är ansvarig för beslutet. Jag har ju värvat alla medlemmar till Mattecentrum med motiveringen att det är en demokratisk organisation men så här beter sig inte en demokratisk organisation. Det verkar otroligt att man kan bli avstängd som volontär baserat på frågor om ett nytt avtal och några av er kommer säkert tro att något annat måste ligga bakom, men ni har mitt ord som matematiker att detta var allt jag gjorde. Dock kan det ju inte uteslutas att Martin Aalto eller Mattecentrums ledning har något annat emot mig, men det har jag inte hört något om tidigare. För bara få dagar sedan gillade både Johan och Martin ett inlägg av mig på Facebook. Det är trist att det blir svårare för mig att ge läxhjälp och jag tyckte också de av er jag träffade var trevliga och kompetenta. Jag har varit volontär sedan 2009 och var den förste projektledaren i Lund tills jag fick jobb på avlägsen ort men senare återkom jag som vanlig volontär. 


Jag anser att ni bör låta en advokat granska volontärskontraktet innan ni eventuellt skriver på det. Det finns risk för skadestånd baserat på godtycklig rättsskipning. Jag har aldrig sett något liknande kontrakt tidigare. Jag tycker Martin Aalto borde avsättas som ordförande i Lund p.g.a. bristande omdöme och civilkurage och ersättas med någon som inte vill stänga av volontärer baserat på några frågor och vissa faktabaserade påståenden. För min del får Martin Aalto gärna fortsätta som volontär. 

De två Facebook-kommentarerna: "Detta är kanske första tecknet på att Mattecentrum håller på att förvandlas till en sekt. De vill att vi skall skriva på ett kontrakt med namnteckning, namnförtydligande och ort och datum men vi är inte anställda. Ett vanligt kontrakt kan man visa för facket och så kan de uttala sig om det är vettigt. Detta kontrakt kan jag ej ta till facket eftersom det inte är ett anställningskontrakt. Det blir dyrare att ta det till en advokat. Jag antar att man måste sluta som läxhjälpare i Mattecentrum om man inte skriver på kontraktet. Om det inte är något straff för att bryta mot kontraktet, varför vill de då att vi skall skriva på det? Om det är något straff för att bryta mot kontraktet, hur stort är det? Var lagras kontrakten? Om jag tvingas att sluta på Mattecentrum för att jag inte har råd att reda ut konsekvenserna av kontraktet så startar jag min egen konkurrerande läxhjälpsorganisation inom Matematik och liknande. Den kommer inte kräva att icke-anställda skall skriva på kontrakt. Hur lagras kontrakten? Jag kommer fortfarande vara vanlig medlem i Mattecentrum och försöka rösta bort dem som föreslagit att icke-anställda läxhjälpare skall skriva på kontrakt. Det är inte innehållet i kontraktet jag är emot utan att det faktum att vi måste skriva på ett kontrakt utan att vara anställda. 

Om vi är en egen förening i Lund, vilket vi lär vara, och inte anställda av Stockholm så borde vi inte behöva skriva på kontrakt och skicka till Stockholm. 

Dessutom är det tvivelaktigt att lundamedlemmarnas pengar från Ungdomsstyrelsen förbrukas i Stockholm."

"Jag undrar också vad som händer om man bryter mot kontraktet och vem som avgör att man bryter mot kontraktet. Jag vill helst inte skriva på några kontrakt i onödan. Jag anser att idén om kontrakt var dålig och skriver en motion till nästa årsmöte om att de skall avskaffas -- åtminstone för de volontärer som inte är anställda. Det är som sagt dyrt att utreda konsekvenserna av kontraktet när det inte är en del av ett anställningskontrakt eftersom man inte får hjälp av facket." 

Upprepning från en kommentar på Facebook i eftermiddag: P.g.a. enbart dessa två kommentarer i denna slutna grupp så anklagades jag för att sprida rykten och fick e-brev från Mattecentrum om att jag är avstängd från att vara volontär. Tydligen är det så att endast de som inte har kritiska åsikter om något relaterat till Mattecentrum får vara volontärer. Dock är det ju enbart Martin Aaltos beslut som är giltigt ty han är projektledare i Lund men han verkar tyvärr hålla med ledningen. Jag har varit volontär i Mattecentrum sedan 2009 och var den första projektledaren fram till våren 2010 då jag fick jobb i Karlskrona -- efter det återkom jag dock som volontär. Jag skall dock försöka få avstängningsbeslutet upphävt. Att Mattecentrum centralt just nu bevisligen är antidemokratiskt borde inte påverka oss. Vi skulle kunna döpa om föreningen i Lund och bilda vår egna utbrytarorganisation. Om ni är intresserade av detta så kan ni kontakta mig på mikaelb@df.lth.se. Jag tänker kvarstå som medlem i Mattecentrum och försöka reformera föreningen genom att skriva motioner och kandidera till poster. Möjligen blir jag även utsluten som medlem. Jag kommer också fortsätta att ge gratis läxhjälp till elever på gymnasienivå ca 2 h per vecka, men det blir ju svårare att organisera om man bara är en. 

Nu vet ju ni om att det är extremt lågt till tak i Mattecentrum, men det visste ju inte jag. 

Jag jobbar nu 40% som år 3-6 lärare i trä- och metallslöjd. Jag är ju fil. mag. (MSc) i fysik vid Lunds Universitet så det är ju ganska långt från min utbildning (jag har även Högskoleexamen i Matematik från LU) men jag är även intresserad av design och man får ta de jobb som finns på den krympande arbetsmarknaden. Jag studerar även apputveckling för Android och skall snart börja på en styr- och reglerkurs.

 


Svar på inläggen nedan eftersom jag är blockerad från att svara men fortfarande kan redigera det ursprunliga inlägget:
Jag postade även detta i Mattecentrums forum i gruppen Om Mattecentrum, men nu är jag blockerad från att skriva där. 

Henrik wrote:
 

Jättedåligt av dej att spamma detta forum, Mikael. Starta en egen matteläxhjälp i stället för att sabba för oss andra. 

 

Jag tycker det är jättedåligt och antidemokratiskt av Henrik att skriva så här. Enligt svenska skolans värdegrund skall man uppfostras till att bli en demokratisk människa. Jag hade högre tankar om Henrik p.g.a. hans inlägg här. Att acceptera att en medvolontär stängs av på dessa grunder anser jag vara att bejaka de antidemokratiska krafterna. Det är väl lämpligt att man diskuterar avstängning p.g.a. åsikter om Mattecentrum i Mattecentrums forum. 

Jag anser att permanenta avstängningen av mig som volontär med motiveringen att jag sprider rykten baserat på de två kommentarerna i en sluten Facebook-grupp visar att Mattecentrum är en odemokratisk organisation som inte tillåter sina medlemmar att sprida åsikter och komma med tips om att man borde kontrollera ett avtal innan man skriver på det. Alltså borde Mattecentrum inte få lov att driva sin verksamhet i skolans lokaler eftersom organisationen inte delar svenska skolans värdegrund om att man t.ex. frimodigt skall få uttrycka sina åsikter. Man skall ju kunna säga sektvarning om en organisations påbud liknar de från en sekt. 

Det är ju inte lika lätt att starta en ny läxhjälpsorganisation nu än innan Mattecentrum fanns p.g.a. lokalbrist och konkurrens. (Lokalbristen bör dock lösas om kommunerna förljer reglerna om svenska skolans värdegrund och kastar ut Mattecentrum.) Jag tyckte idén om Mattecentrum var utmärkt och därför hoppade jag på som projektledare och volontär direkt när jag hörde talas om det via mitt fackförbund Naturvetarna 2009. Jag känner att den enda verksamhet jag uppskattar från centralt håll är detta forum och broschyrerna. Att ledningen kuskar land och rike runt och gör sig viktiga anser jag vara slöseri med pengar och flygbränsle. 

Jag brukar alltid låta mitt fack granska anställningsavtal innan jag skriver på dem, men eftersom detta inte är ett anställningsavtal så måste jag be en jurist reda ut konsekvenserna av att skriva på det och det blir dyrt. Dock finns det vissa möjligheter att få gratis juridisk rådgivning. Nu är ju detta en hypotetisk fråga eftersom jag är avstängd som volontär.  

 

Svar till Yngve #7: Du verkar fortfarande inte förstå att jag inte är emot reglerna. Jag har följt samma regler och fler sedan 1992 då jag först började jobba som gymnasielärare. Jag ställde frågor om kontraktet (du ser dem i sin helhet ovanför) och blev avstängd som volontär permanent utan möjlighet att överklaga. Jag fick visserligen svar på vissa av frågor i samma brev som avstängningsbrevet men då var jag redan avstängd som volontär. Förövrigt är avtalet oklart och enligt uppgift aldrig kontrollerat av en jurist, så möjligheten finns att det missbrukas. Bryr du dig inte om att Mattecentrum genom avstängningen av mig som volontär härmed har bevisat att den är en antidemokratisk förening? Det är detta debatten borde handla om. 

[size=85]Volontär på Mattecentrum i Lund[/size]
Henrik
#2 Postad : den 18 oktober 2012 19:48:23
Rank: Member

Grupper: Member

Registrerade sig: 2009-12-25
Meddelanden: 865

Jättedåligt av dej att spamma detta forum, Mikael. Starta en egen matteläxhjälp i stället för att sabba för oss andra.

F88
#3 Postad : den 18 oktober 2012 22:24:24
Rank: Member

Grupper: Member

Registrerade sig: 2011-11-17
Meddelanden: 514

Nja, varje seriös organisation bör ju kunna tåla kritik och frågor.

Jag skulle inte skriva på något kontrakt för att få lov att skänka bort något (min tid, i det här fallet). Det verkar helt befängt.

Yngve
#4 Postad : den 18 oktober 2012 22:28:14
Rank: Member

Grupper: Member

Registrerade sig: 2012-04-11
Meddelanden: 320

Det beror helt på vad som står i kontraktet.

Hur ser det ut?

<p>Volont&auml;r Kunskapsgymnasiet Globen, Gullmarsplan</p>
Henrik
#5 Postad : den 19 oktober 2012 00:46:34
Rank: Member

Grupper: Member

Registrerade sig: 2009-12-25
Meddelanden: 865

Skriva på kontrakt är ingen tvingad att göra. Det som är så trist är att Mattecentrum sabbas genom dessa onödiga skriverier.

JesperT
#6 Postad : den 19 oktober 2012 08:37:34
Rank: Member

Grupper: Member

Registrerade sig: 2011-09-03
Meddelanden: 141

Är det någon speciell skrivelse i kontraktet som fått dig att reagera ?

Eller är det bara en skeptisism mot kontrakt i allmänhet ?

Vad jag kommer ihåg stod det väl mest bara sådant som har med vanligt sunt förnuft att göra om att man inte bör bemöta eleverna på olämpliga sätt, bjuda sprit, försöka stöta på dem eller liknande.

Att diskutera om ett kontrakt verkligen är nödvändigt tycker jag också är helt ok, fast ditt tonläge där du börjar med att jämföra Mattecentrum med en sekt bara för att de har ett kontrakt om uppförandekoder känns som att gå för långt.

Om nu verkligen Mattecentrum skulle börja skicka stora skadeståndskrav till voluntärer för att folk brutit lite lätt mot någon liten mindre betydelsefull paragraf i kontraktet så skulle garanterat hela organsiationen snabbt falla ihop. Ingen skulle vilja jobba som voluntär frivilligt för en organsiation som jävlas med sina voluntärer.

Dock så innhöll kontraktet, vad jag minns, som sagt, bara en massa uppförandekoder. Och så länge man inte har planer på att grovt bryta mot dem så har jag svårt att se problemet.

 

Jesper
-voluntär Stockholm kunskapsgymnasiet/gullmarsplan
Yngve
#7 Postad : den 19 oktober 2012 13:24:07
Rank: Member

Grupper: Member

Registrerade sig: 2012-04-11
Meddelanden: 320

Ordningsfråga - Mikael är avstängd och kan inte svara här i detta forum.

 

Det är ingen idé att vi riktar frågor till honom.

 

I sak håller jag med Jesper.

 

Det finns vissa grundkrav som Mattecentrum kan ställa på sina volontärer, likväl som det finns krav som volontärerna kan ställa på Mattecentrum.

 

Jag ser inget problem med att tydliggöra dessa krav i ett kontrakt.

 

Jag skulle bli förvånad om Mikaels kontrakt innehöll någonting annat än sådana grundkrav.

<p>Volont&auml;r Kunskapsgymnasiet Globen, Gullmarsplan</p>
johan
#8 Postad : den 20 oktober 2012 10:34:10
Rank: Site AdminGrupper: Administration , Administrators

Registrerade sig: 2012-09-07
Meddelanden: 8

Mikael blev avstängd som volontär då han ifrågasatte om Mattecentrum höll på att bli en sekt samt uppmana andra att inte skriva under att man har läst volontär reglerna. Vi handlade för snabbt och ville ta ett samtal med Mikael och sen välkomna tillbaka honom, tills dess hann han skicka brev med förnedrande personangrepp till mig (föreningens grundare), kalla mina kollegor för psykopater och anklaga dem för att vara falska, han har även hotat att ta med som han kallar det "stora personer" till räknestugorna. Vidare har han hotat att sabotera verksamheten om han inte får vara med. Han är ingen ond person men han har gått klart över gränserna för vad vi kan tolerera, han är avstängd som volontär från all verksamhet och även portad tills att han mår bättre.

Vi har blivit rekomenderade av äldre volontärorganisationer att be alla volontär skriva under att de har läst volontärreglerna för att minska sannolikheten att ungdomarna far illa. Följande var de regler som Mikael inte ville skriva under:

  • Aldrig flirta med en elev eller på annat sätt uppträda olämpligt
  • Aldrig ta emot pengar eller gåvor från elev eller förälder
  • Aldrig ge ut sitt eget, be om eller ta emot en elevs telefonnummer – elever som önskar mer hjälp hänvisas till andra räknestugor samt stödet och forumet på matteboken.se
  • Aldrig konsumera tobak, alkohol eller droger i samband med Mattecentrums räknestugor
  • Vid något misstänkt i samband med Mattecentrums räknestugor agera eller meddela projektledare så att åtgärder kan vidtas

 

Jag kommer nu att ta bort Mikael från detta forum, när han skapar nya alias, vilket han kommer att göra så tar jag bort även dem. Jag låser tråden men om någon vill ha mer input om händelsen så kontakta oss på kansliet. Vi har inget att dölja, Mikael kommer sannolikt att anmäla mig för personkränkning för det jag har skrivit här, jag kan bevisa allt i de email som han tack o lov har skickat till oss. De är inte riktigt lika strategiskt formulerade som hans foruminlägg här.

Jag låser tråden och tar bort den om en vecka men jag vill att alla ska få en chans att läsa min kommentar först.

/Johan Wendt grundare av Mattecentrum

Användare som läser denna konversation
Guest (2)
Du kan inte skapa nya konversationer i detta forum.
Du kan inte svara på konversationer i detta forum.
Du kan inte radera dina meddelanden i detta forum.
Du kan inte ändra dina meddelanden i detta forum.
Du kan inte skapa undersökningar i detta forum.
Du kan inte svara på undersökningar i detta forum.

YAFPro Theme Created by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
[Powered by] YAF 1.9.3 RC2 | YAF © 2003-2008, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,204 seconds.